Neem contact op

Heeft u vragen, suggesties of andere onderwerpen waar we u mee kunnen helpen? Stuur ons een bericht en wij nemen contact met u op.

Slide-in Contactformulier



Wat doet het Platform Inclusief gemeente Hardenberg?

$

Advies aan alle inwoners gemeente Hardenberg

Het Platform Inclusief gemeente Hardenberg wil het leven in Hardenberg toegankelijker voor mensen met een beperking. Daarom zijn we het aanspreekpunt voor wie te maken krijgt met situaties die onnodig lastig zijn.

We verzamelen ervaringen en brengen mensen in contact met de instanties of contactpersonen die kunnen meedenken over mogelijke oplossingen voor een betere bereikbaarheid en toegankelijkheid.

Melding maken van een knelpunt of een tip voor een oplossing? Vul het contactformulier in.

$

Voorlichting en advies

Nog liever willen we onbedoelde hindernissen voorkomen. Daarom geven we voorlichting en adviezen aan mensen, instanties en organisaties. Bijvoorbeeld aan winkeliers, horeca-ondernemers, werkgevers of (sport)verenigingen. Maar ook aan de gemeentebestuur en -medewerkers, woningbouwverenigingen en andere opdrachtgevers van (ver)bouwprojecten.

Door vooraf goed na te denken over bereikbaarheid en toegankelijkheid, zijn met vaak relatief eenvoudige aanpassingen problemen achteraf te vermijden.

Meer weten of een afspraak maken voor een adviesgesprek of voorlichting? Dat kan via het contactformulier.

$

Gebouw- en omgevingscheck

Hoe wordt iets of wat geschouwd?

Platform Inclusief gemeente Hardenberg heeft een speciale Adviesgroep BTB; dit staat voor Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid. De BTB-groep wordt gevormd door de bestuursleden Klari Baarslag en Henk Meijerink, aangevuld met een aantal ervaringsdeskundigen die vanuit verschillende invalshoeken kijken naar gebouwen, locaties en omgeving.

De BTB-groep beoordeelt en adviseert over:

  • Bereikbaarheid.
    Is een gebouw of omgeving goed bereikbaar; zijn er blindegeleidelijnen, gehandicaptenparkeerplaatsen (GPA), zijn de toegangen breed genoeg en vrij van obstakels et cetera.
  • Toegankelijkheid.
    Is er toegang voor bezoekers met een rolstoel, scootmobiel of rollator; zijn de deuren breed voldoende breed en zijn er geen drempels..
  • Bruikbaarheid.
    Kunnen mensen zich overal vrij bewegen: geen obstakels en voldoende brede gangen. Zijn er geschikte sanitaire voorzieningen (invalidentoiletten), elektrische deuren en/of goed afgestemde deurdrangers.

Eigenaren, beheerders of opdrachtgevers kunnen een Gebouw- of omgevingscheck aanvragen op basis van nieuw- of verbouwtekeningen en voor reeds bestaande situaties. In de praktijk voeren we deze checks o.a. uit voor de gemeente, woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars, maar ook voor verenigingen, horeca- en recreatiebedrijven en winkels.

Goed om te weten
een Gebouw- of omgevingscheck is geen officiële keuring, waarbij zaken worden gemeten. Het gaat om advisering door ervaringsdeskundigen met als resultaat extra bewustzijn en praktische tips waar de opdrachtgever mee verder kan.

BTB staat voor: Bereikbaarheid Toegankelijkheid en Bruikbaarheid

Thema’s

Inclusiviteit en gewoon mee kunnen doen in de samenleving kent veel aandachtspunten. Platform Inclusief gemeente Hardenberg richt zich op de volgende thema’s:

Toegankelijkheid

Is een gebouw, straat, park of recreatieterrein goed toegankelijk voor mensen met een beperking? Denk aan veilige bestrating, voldoende brede (voet)paden, trottoir op-/afritten, lift, invalidentoilet, bereikbaarheid deurklinken, liftknoppen enz.

Wonen

Welke voorzieningen zijn nodig om met een beperking zelfstandig en veilig te kunnen wonen in Hardenberg: denk aan drempelvrije woningen, voldoende brede deuropeningen, verlaagde keuken, goede verlichting, parkeervergunningen en dergelijke.

Reizen

Is het in en vanuit Hardenberg mogelijk om zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer of eigen vervoer. Zijn stations en haltes goed bereikbaar en treinen en bussen toegankelijk. Zijn de parkeerplekken in parkeergarages ruim genoeg en de loopafstanden te overbruggen.

Onderwijs

Zijn scholen ingericht op onderwijs voor kinderen en jongeren met een beperking; wordt er rekening gehouden met minder valide leerlingen, zijn er mogelijkheden voor kinderen die vanwege een beperking een wat rustiger omgeving of andere benadering nodig hebben.

Zorg

Mensen met een beperking hebben niet altijd méér zorg nodig, maar soms wel andere of aangepaste. Zorgtechnologie kan een uitkomst zijn, maar helaas niet voor iedereen. Zorg dichtbij en op maat is en blijft daarom belangrijk.

Samenleving

Inclusiviteit gaat over bewustwording. Over de samenleving ervaren door de ogen van mensen voor wie meedoen niet vanzelfsprekend is: op school of werk en in de vrije tijd.

Niet voor alles is er een oplossing, maar bewustwording is een grote stap in de goede richting.

Heeft u een vraag die u met ons wilt delen? Neem contact met ons op.

$

Vragen of suggesties?

Heeft u een suggestie over een bepaald thema? Wij staan altijd open voor suggesties. Als klankbord voor de Gemeente Hardenberg gaan wij graag het gesprek aan.

Ga naar de inhoud